Så hittar du rätt ljusstyrka till hemmets lampor – från watt till lumen

Vissa saker tycks inte vilja fastna i minnet. Det första steget mot mer energieffektiv belysning togs redan 2008. Då kom ett EU-direktiv och en plan för hur Edisons gamla glödlampa skulle fasas ut för att minska hushållens energiförbrukning. Fastän det alltså börjar bli längesedan vi uppmanades att tänka grönare och gå från watt till lumen,tycker många som var med under “watt-eran" att det är svårt att komma ihåg vilken LED-lampa som ger rätt ljusstyrka.   

Att de gamla glödlamporna fasades ut successivt och butikerna fick lov att sälja de lampor som de hade i lager, är förmodligen en av anledningarna till att vi konsumenter fortfarande inte släppt watt-tänket. De mest energisnåla ljuskällorna i handeln idag är LED-lampor, och styrkan mäts i lumen. I den här artikeln hittar du några användbara fakta om ljuskällor och en enkel omvandlingsguide för hur du får rätt ljus på rätt plats i ditt hem.  

LED, lumen och ljusstyrka

LED står för "Light Emitting Diode" och lamporna som har ersatt de gamla glödlamporna är inte bara mer energieffektiva, utan ger också bättre ljuskvalitet. Lumen mäter ljusflödet och är den enhet som används för att ange en LED-lampas ljusstyrka  

Lampa och text om lumene till watt

Från watt till lumen – välj såhär 

Om du letar efter en LED-lampa som motsvarar en 40 W glödlampa ska du välja en som har runt 450 lumen. Här är en enkel lathund för hur du omvandlar watt till lumen: 

💡 15 W ≈ 90 lm
💡25 W ≈ 200 lm
💡 40 W ≈ 450 lm
💡 60 W ≈ 800 lm
💡 75 W ≈ 1000 lm 

 

Rätt ljus för rätt rum 

Vilken ljusstyrka passar bäst för olika rum? 

☞  För fönsterlampor och mysbelysning: Här passar lampor under 100 lumen bäst. 

☞  För belysning i t.ex. köket, hemmakontoret eller hallen: Här ger lampor kring 400 lumen ett bra allmänljus. 

Spara energi med rätt ljuskälla 

Sedan 2021 följer EU-länderna en gemensam energimärkning som graderar ljuskällorna från A till G, där A-klassade lampor är mest energieffektiva. Effektiviteten mäts i lumen per watt (lm/W) – ju högre värde, desto bättre. En C-märkt LED-lampa kan ge nästan dubbelt så mycket ljus som en F-märkt med samma elförbrukning. Så det allra bästa för både miljön och plånboken är att välja LED-lampor med hög energiklass.  

 

Källor:

Lightshop.se
Nordic Nest Group
Svenska Dagbladet

Vill du lära dig mer om belysning och ljussättning? Hitta fler tips här.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen