Livets Goda tipsar: Dryckerna som passar perfekt till Påskens mat
Det är dags att planera inköpen för Påskens middagar och bufféer. Har du funderingar kring vilka drycker som passar bäst till maten på Påskbordet Här delar experterna på dryckesmagasinet Livets Goda med sig av några generella riktlinjer – och bjuder på ett par härliga recept.
Påsken är, precis som julen, för många en stor sammankomst kring matbordet och även om inget påskbord är det andra likt, så finns det några som är bra att ha med sig.
Alkoholfritt
Att avstå från alkohol betyder det inte att man måste hålla sig till påskmust, även om den toppad med sodavatten och en lime/apelsinklyfta i ett finare glas kan vara nog så bra. Idag finns det ett väldigt stort urval av passande drycker av hög kvalitet. Exempelvis är en bra, torr äppelcider ett säkert kort, liksom ginger ale. Dessutom så finns det idag ett stort urval av alkoholfri öl där man med fördel kan välja en ale, lager eller för den delen en stout, som är befriad från alkohol. Vill man göra en lite festligare cocktail så är tipset att blanda en bättre äppelcider med ginger beer eller ginger ale.
Alternativ med alkohol
Det kryddade brännvinet har en lika given plats på det svenska påskbordet som på julbordet. Samma sak gäller för en mörk porter-öl som med sin sötma gifter sig väl med våra salta påskrätter. Men man kan med fördel även ha vin som partner till anrättningarna. Till havets läckerheter – fisk och skaldjur – så är riesling ett säkert kort, speciellt tillsammans med de fetare fiskarna där vinets syra möter upp fint och hanterar sältan föredömligt.
Ser man till inslagen av köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och påsklammet, så är möjligheterna många och breda, utifrån tycke och smak. Röda fruktdrivna viner från Bordeaux och Beaujolais (Frankrike) och Toscana (Italien) kommer falla väl ut, likväl som röda motsvarigheter från Australien, Spanien eller Portugal, för att nämna några. Det är stilar som matchar väl med det salta, söta och feta från köttet, samtidigt som vinets örtiga anslag berikar rätten.
Att korka upp en champagne till julbordets köttiga detaljer är inte heller en dum idé eftersom den skär igenom det feta och lyfter fram fräschör. För avslutningen, som ofta har choklad i förarsätet, så kommer en Moscato d’Asti sitta som handen i handsken, likväl som ett bättre portvin eller en avec i form av cognac, calvados, armagnac, bourbon, sherryfatslagrad orökig whisky eller varför inte en cocktail av passande slag.
Som du märker är alternativen och möjligheterna många, men det viktigaste av allt är att du själv tycker att det är gott.
En tidig påskpresent – gratis läsning och inspiration från Livets Goda
Vill du läsa mer om drycker och de bästa kombinationerna för glas och tallrik? Här bjuder Livets Goda på möjligheten att ladda ner två av deras utgåvor, utan kostnad.
Livets Goda #179, bjuder på storartad läsning i form av; 126 provade drycker, sprithörnan med chefredaktör Anders Enquist, tre nylagade receptmatchningar samt en djupdykning in Bodega Noemia med Hans Vindling-Diers och tillhörande vertikalprovning av flaggskeppet Noemia samt en genomgång av Domaine Génot-Boulanger. Dessutom exklusiva möjligheter från Michter´s Distillery….
Ladda ner din utgåva här: https://lgoda.se/179
Whisky & Bourbon #66 bjuder vidare på en djupdykning i Kentucky och bourbon från Buffalo Trace, Old Forester, Peerless och Town Bransch. Vi har även provat några av världens whiskrariteter vilka du kan läsa om samt en djupdykning i Åre Bryggcompagni. Utöver det finner man som vanligt gott och blandat av provade drycker, recept- och cocktailinspiration och mycket mer.
Ladda ner din utgåva här: https://lgoda.se/wb66
Recept och dryckestips
På tallriken:
Caccio e Pepe till italiensk popdänga
Att använda få råvaror av hög kvalitet för att snabbt kunna slänga ihop något oemotståndligt, är något som de flesta uppskattar. Och att sedan matcha detta till ett passande vin, för att lyfta upplevelsen ännu mer, ja det är bara logik – god sådan. I denna klassiska servering är pasta, svartpeppar och ost i fokus. I serveringen, Caccio e Pepe matchat till utsökt dryckesjom i form av Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2023.
Cacio e Pepe för 4 personer
Ingredienser
- 500 g färsk bättre linguine alt. 300–400 g torkad (bronsvalsad)
- 1 msk riven svartpeppar, vi valde Santa Marias Telicherry
- 2–3 dl färsk riven parmesan
- Olivolja av god kvalitet
- Ev. en kvist färsk basilika
Så gör du
Koka upp rikligt med saltat vatten i kastrull. Samtidigt så värmer du upp stekpannan, häller i olivolja och lägger i den rivna svartpepparn som får fräsa en kort stund. När pastan kokar och närmar sig al dente så tar du den åt sidan och häller i durkslag. Spara dock uppåt en halv liter av pastavattnet. Häll ner ett par deciliter av det i stekpannan och låt puttra in med pepparn. Ta sedan osten och rör ner i såsen till en simmig och lagom trögflytande konsistens. Spara lite till toppning i slutet. Ner med pastan och så på med ytterligare ett par deciliter pastavatten. Låt puttra in snabbt och servera omgående. Toppa med lite extra riven ost och några varv med svartpepparkvarnen samt garnera med en kvist basilika.
I glaset:
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2023
Nr 74114 (750 ml, 13%) 129 kr, 89p
Piemonte, Italien
Här har vi en barberadominerande blend i den snälla prisklassen, men som besitter kvaliteter och attraherande fruktattribut som fäster som en rätt oemotståndlig, melodisk popdänga. Rödmogna jovialiska dragningar med körsbär, hallon och vinbär utgör den starka alliansen i fruktinspiration, och smyckas med viss viol och stärkelse i form av mineraliskt sälta. Fina rosmyndiga örter med lakritspåslag förstärker ursprung, en subtil kryddighet ger energi och tanninerna driver vinet med en ödmjukt polerad mineralisk glans, som även släpper ifrån sig en frisk bris av röd citrus. Det är ett välgjort och smakfullt vin som är lätt att tycka om. Kanske är det egentligen den enda analys som krävs ...
Därför är det en bra kombination
Det är ett härligt och smakrikt svartpepparbett i rätten och den lyfter verkligen med ostsåsen. Vinet serverar vi lätt kylt och det jobbar superbt med kryddigheten och plockar fram svalkande egenskaper samtidigt som fräschören är på topp till pastaklassikern. Vinets fruktighet upplevs sötare med maten, trots att det är torrt och det är rätt häftigt att man med så få råvaror kan få fram en sådan överraskande komplex rätt, och få ett nyanserat möte med vinet.
På tallriken:
Påsklamm med BBQ-sås och en amerikansk legend i glaset
Vad är mer perfekt att ställa fram på middagsbordet i påsktider än omsorgsfullt tillagade lammracks med en BBQ-tvist till en amerikansk klassiker? Enkelt att göra och du låter köttet gå klart i ugnen medan du häller upp ett glas av Jack Daniel's och njuter med vänner och familj.
Ingredienser för 2 personer
Lammracks, ca 3 per person
BBQ-rub
- 2 vitlöksklyftor
- Några kvistar rosmarin
- Körsbärstomater på kvist
- Salt, peppar
- Smör att steka i
- Olivolja
Tillbehör
- BBQ-sås
- Citron, delad i skivor
- Rosmarin att garnera med
Så gör du:
Slå på ugnen på 125°. Putsa lammracksen fria från onödiga senor och fett. Smörj in med BBQ-rub och salt och låt vila. Bryn racksen med fettsidan nedåt i en klick smör, vitlök och rosmarin. Ös över smöret regelbundet så att köttet tar smak. När det efter ett par minuter fått en fin färg så vänder du på det. Här är det mindre stekyta så någon minut räcker.
Lägg racksen i en ugnssäker form och låt gå klart i ugnen tills de når en innertemperatur på 57°, ta ut och låt vila. I samma stekpanna som du stekte lammet i så lägger du tomaterna och citronskivorna. Stäng av värmen och låt dem ligga där några minuter och dra åt sig av alla smakerna.
Skär upp lammet och ringla BBQ-sås över. Ät med händerna och njut!
I glaset:
Jack Daniel's Old No. 7, 40%
Nr 585 (700 ml) 338 kr, 90p
I bourbon-världen så är Jack Daniels Old Nr.7 en tidlös klassiker som i tankarna för dig till amerikanska södern, där fatens förtrollande påverkan ger en genuin countrybar-känsla, och en kryddig edge som sig bör. Vidare sveper en nötig sirapsvind genom gomseglet och den orangea citrusfruktigheten dansar elegant och balanserat på tungan. I dess komponenter finner man även subtila toner av cederdragen tobak, som ger en djupare dimension till upplevelsen. “Pleasure without complications “ är inte att förakta.
Därför är det en bra kombination:
Jack Daniel’s distinkta smakprofil skapar här ett läckert samspel med lammrackens robusta och saftiga kött. Samtidigt som de karamelliga tonerna i Jack Daniels möter den djupa sötman och rökigheten i BBQ-såsen. Citrusen fräschar upp och räcker en fin hand till Jacks motsvarade fruktsida.