Läs även
I samarbete med Auctionet, som är Europas ledande marknadsplats för auktioner, berättar deras intendent Andreas Siesing om fördelarna med att återbruka möbler och annan inredning genom att handla begagnat. Här berättar Andreas om hur du sparar både pengar och miljö genom att köpa saker som är begagnade på auktioner.
Fördelar med att köpa begagnat
Återbruk är trendigt. Att tillvarata äldre tiders hantverk är bra för klimat och miljö. Dessutom är det ett ekonomiskt och roligt sätt att inreda ett nytt hem. På frågan om vad det finns för fördelar med att köpa begagnat säger Andreas från Auctionet, som har mycket att berätta i ämnet:
”Det första man tänker på är just de miljömässiga faktorerna. Att exempelvis köpa ett antikt matbord medför väldigt lite klimatpåverkan. Men detta är bara en av många uppsidor. Jag vill gärna framhålla att köp av äldre tiders föremål borgar för god kvalitet, är bra för privatekonomin och är det bästa sättet att skapa ett personligt hem. Dessutom är det både lärorikt och roligt.”
Traditionellt hantverk vs massproduktion
Det är knappast någon hemlighet att traditionellt hantverk står sig mycket bra i jämförelse med saker som är tillverkade i stora volymer på löpande band med det främsta målet att de skall vara billiga att tillverka. En byrå som klarat sig i 200 år har goda förutsättningar att klara sig 200 till. Köper man den på auktion finns det goda skäl att tro att värdet består om man säljer den tio eller kanske tjugo år senare jämfört med en massproducerad byrå av lackade spånskivor som tappar mycket i värde redan när du tagit hem den från butiken.
Auktionsvärlden som modebransch
Auktionsvärlden är en modebransch som vilken annan business som helst och har man tur har konjunkturen och populariteten för den sak du vill sälja gått upp. Då kan du till och med göra en vinst.
”Men det är inget man kan räkna med. Dock är det på det viset att om man intresserar sig för det man tycker är snyggt, förkovrar sig och läser på så ökar chanserna till en god affär. Att kunna berätta en anekdot om den nygamla golvlampan kan också ge lite fart åt en middagsbjudning” förklarar Andreas.
Inredning som process
Att inreda sitt hem med föremål från svunna tider är en process. Om man vill bli nöjd bör man låta den ta lite tid:
”När man väl börjat intressera sig för gamla grejer så blir letandet lite av en skattjakt. Ett sökande efter det där som verkligen ger det lilla extra åt hemmet, oavsett om man ska fylla en funkistvåa eller en sekelskiftesvilla”, fortsätter Andreas.
Kulturbevarande insats
I ett större perspektiv är handeln med antikviteter och äldre föremål en kulturbevarande insats som, förutom att vara skonsam mot miljön, även bidrar till att slå vakt om vårt gemensamma kulturarv och det oavsett om det gäller en ljusstake från 1700-talet eller en skumgummistoppad IKEA-fåtölj från 1970-talet.
”Med risk för att bli en aning högtravande så är det ju så att vi alla har dessa föremål till låns. Kan vi bevara dem till kommande generationer, njuta av dem i våra hem och dessutom göra miljön en tjänst så är det många flugor i en enda smäll”, säger Andreas.
Sälja saker på auktion
Likväl som du kan köpa i princip allt du behöver på auktion kan du även ha saker hemma som du själv inte behöver längre utan kan sälja på auktion. Det är inte bara bra för din plånbok, utan även för miljön om någon annan kan använda det du själv inte använder i stället för att köpa nytt.
Personliga hem med auktionsfynd
Som om inte det vore nog så är auktionsfynden oslagbara genvägar till ett personligt hem som ingen annan har. Varför inte hänga upp en dekorativ tavla som man lägger märke till eller lysa upp hallen med en gammal vacker jugendlampa som är ornamenterad med ugglor?
Andreas Siesing, Intendend Auctionet
Vi har fler artiklar om fördelar med att köpa begagnade saker som redan är producerade på auktion eller i olika typer av butiker tips om vad du skall tänka på då.
> Checklista med tips inför sommarens gårdsauktioner och loppisar
> Det stavas proveniens och handlar om föremålens historia
> Att ropa in ett personligt hem på auktion