Hur senaste räntesänkningen påverkar bostadsmarknaden

Räntebeslutet stärker bostadsmarknaden

Dagens räntebeslut stärker bostadsmarknaden genom att de talar om fler räntesänkningar än tidigare. Det är viktigt eftersom dagens bostadsmarknad, och bostadspriserna vi har nu, beror på att marknaden har diskonterat ett helt pärlband av räntesänkningar samtidigt som räntan är den viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling. Det här räntebeslutet stärker tron på en mjuklandning med lägre räntor och tillförsikten hos hushållen. En förstärkt tro på sänkta räntor gör att fler vågar agera och köpa bostad.

Erik Olsson bostadsindex

Vi håller på att uppdatera Erik Olsson Bostadsindex nu. Det senaste räntebeslutet tyder på att Riksbanken planerar räntesänkningar i linje med det Erik Olsson Bostadsindex visar att marknaden har diskonterat. Det är skönt eftersom räntan är den viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling. Bostadsmarknadens stabilitet och styrka bygger på en övertygelse om att räntorna går ner, och utrymmet för besvikelser i form av uteblivna räntesänkningar är begränsat.

Liten skillnad i plånboken men stark psykologi

När det gäller räntebeslutet är det viktigaste vad det säger om framtiden => fortsätter den perfekta mjuklandningen av ekonomin med massor av räntesänkningar, utan att sysselsättningen går ner allt för mycket? I rena pengar ger en räntesänkning med 0,25% bara 145 kr mer i plånboken per månad på varje miljon man har i bostadslån, så den psykologiska effekten är minst lika viktig som den reala.
Just med hänsyn till psykologin och mjuklandningen kan det mycket väl vara bättre med en sänkning på förväntade 0,25% än en dubbelsänkning på 0,5% eftersom den kan skapa oro för att ekonomin håller på att bli allt för svag. Det hade kunnat skapa oro om Riksbanken signalerar att de tror att mjuklandningen av ekonomin är för brant. Man vill ha förutsägbarhet när man planerar en bostadsaffär och det är viktigt att ekonomin dämpas tillräckligt mycket för att inflation och räntor sjunker – men inte så mycket att sysselsättningen går ner allt för mycket.

Effekter av en stark sommar

Att så många bostäder såldes under sommaren gör även att utbudet minskar nu när marknaden kommer igång ordentligt igen. Effekten blir dubbel genom att bostäderna som sålts inte kommer ut som utbud samtidigt som de som sålt behöver köpa en ny bostad på ett sätt som ökar efterfrågan.

Framtida förväntningar och marknadspsykologi

Om inflationen och räntesänkningarna fortsätter som nu stärks bostadsmarknaden genom att vi behåller, och kanske till och med förstärker, den positiva marknadspsykologin på bostadsmarknaden så att fler vågar köpa en ny bostad genom att osäkerheten minskar. Det kan behövas eftersom våra undersökningar visar att hela 80% av visningsbesökarna vill sälja innan de köper en ny bostad för att sänka den ekonomiska risken. Det betyder att vi får en stor utbudsökning nu när aktivitetsnivån stiger brant under sensommaren och hösten. Då behövs tillförsikt för att skapa en efterfrågan som matchar utbudet.

Med en krona som har hållit sig stark och en mindre nervös Riksbank ökar chansen att vi får vår mjuklandning där inflation och räntor sjunker ungefär som bostadsmarknaden räknar med.
Vi räknar fortfarande med att styrkan i marknaden visar sig i form av att det säljs många bostäder snarare än att priserna stiger särskilt mycket eftersom dagens bostadspriser är jämförelsevis höga om man tar hänsyn till räntenivån och boendekostnaden som den för med sig för många hushåll.

→  Läs mer i vår marknadskommentar
Tillbaka till toppen