Expertpanelen – så här påverkar olika räntescenarier bostadsmarknaden i ljuset av osäkerheten i världen

Handelstullar och annat gör det svårare än vanligt att förutse hur räntor och annat som styr bostadsmarknadens utveckling utvecklas. Går räntan ner, ligger den kvar, eller går den till och med upp? Vår expertpanel har fyra experter med olika infallsvinklar. Här berättar Helena Bornevall, Erik Olsson, Fredrik Wickström och Robert Boije hur de tror att olika scenarier påverkar bolåneräntor, bostadspriser och annat på bostadsmarknaden.

Vi på Erik Olson bedömer att räntorna är den enskilt viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling. Därför tycker vi det är intressant att höra hur experterna i vår panel räknar med att räntan påverkas av turbulensen som råder runt om i världen just nu. Eftersom osäkerheten känns ovanligt stor är det extra skönt att förutsättningarna var så bra när oron satte i gång. Det ger bostadsmarknaden motståndskraft ungefär som en krockkudde. Man får vara tacksam att vi inte har turbulensen vi ser nu med utspel om enorma handelstullar och stora ras på världens aktiebörser för ett år sedan när räntan var 1,75% högre och hushållen just hade tappat ungefär tioårs reallöneökningar på grund av en hög inflation.

Helena Bornevall, stf chef ekonomisk analys samt bostadsmarknadsexpert i Handelsbanken.

Det har varit en trevande start på året för hushållen, med förnyad inflationsoro, minskad optimism och globala börsfall. Allt i spåren av eskalerande handelskrig. Att inflationen kommit in högt i början av året kan addera till hushållens stigande inflationsoro, men livsmedelspriserna kommer sannolikt takta ned och den stärkta kronan är en faktor som kommer bidra till att dämpa inflationstrycket under året. Det stora orosmolnet är vilka effekter som kommer av det eskalerande handelskriget och hur centralbankerna kommer bedöma inflationsriskerna när priserna stiger samtidigt som konjunkturoron ökar. Vår prognos har varit att rörliga snitträntan och bostadsbyggandet planar ut kring dagens nivåer och att bostadspriserna stiger i takt med inkomster. Men om handelskriget utvecklas i den riktning vi nu ser är risken överhängande att de negativa effekterna på konjunkturen blir betydande och att vi får se en svagare bostadsmarknad och förnyat fokus på räntesänkningar.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Nu har räntor och inkomstskatter redan sänkts så att ekonomin är hanterbar för de flesta även om vi inte får fler räntesänkningar. Skulle tullar och annat leda till en höjning av räntan kan nog bostadsmarknaden stå emot, så länge det inte smyger sig in en oro för många fler räntehöjningar, eller att sysselsättningen minskar om exportindustrin får det svårare. Senast visade Erik Olsson Bostadsindex att visningsbesökarna återigen har en räntemarginal (om än liten) när de planerar sina bostadsköp. Det gör bostadsmarknaden motståndskraftigare och lite mindre räntekänslig. Att det senaste räntebeskedet inte flaggade tydligare för kommande räntehöjningar trots att inflationen har ökat igen, lugnar snarast marknaden. Sedan dess har det presenterats ny statistik som tyder på lägre inflation och ett tvåårigt löneavtal som ger mer förutsägbarhet både för företag och löntagare, samtidigt som avtalet ligger på en nivå på drygt 3% som kan ge lite reallöneökningar utan att öka inflationstrycket. Innan vi vet om nettoeffekten av handelstullarna höjer eller sänker räntorna är det snarast osäkerheten som är ett problem. Det gör att köparna blir mer avvaktande så att det redan stora utbudet ökar ytterligare. Det kan pressa bostadsmarknaden samtidigt som vi brukar vänja oss och trubbas av efter ett tag när det gäller otäcka saker som inte drabbar oss personligen på ett sätt som minskar oron. Då kan bostadsmarknaden stabiliseras med fler sålda bostäder som följd.  

Fredrik Wickström, marknads- och försäljningschef på Bonava.

Den senaste tidens osäkerhet om vart inflationen är på väg har väckt frågor, men det mesta talar för att det rör sig om en tillfällig uppgång. Riksbanken är fortsatt tydlig i sin ambition att sänka räntan när inflationen är under kontroll och flera prognoser pekar mot lättnader senare i år.

För hushåll med små marginaler påverkar dock ränteläget både köpkraft och betalningsvilja. Det kan på kort sikt dämpa prisutvecklingen på vissa delmarknader men den generella prognosen pekar ändå mot en positiv prisutveckling. Detta drivs av ett uppdämt behov, skattesänkningar och reallöneökningar. Skulle amorteringsreglerna lättas upp enligt förslag ger det ytterligare energi till bostadsmarknaden.

Vår bedömning är att marknaden gradvis återhämtar sig. Vi ser fortsatt stort intresse för nyproducerade bostäder – särskilt där moderna energilösningar och bekväma boendemiljöer står i fokus. Den senaste tidens frågetecken om vart inflationen tar vägen kan bromsa återhämtningen, men inte stoppa den.

Robert Boije, chefsekonom SBAB

Att sia om ränteutvecklingen är normalt svårt. Trumps nyckfullhet, införande av höga tullar mot omvärlden och risken för ett eskalerande tullkrig har inte gjort det lättare. Bortsett från tullproblematiken är vår bedömning att de senaste månadernas uppgång i inflationen är tillfällig och kommer att klinga av framöver. Svensk ekonomi går på knäna och vore betjänt av ytterligare sänkt styrränta. En sådan kan komma efter sommaren tror vi. Vad gäller de längre bundna bolåneräntorna har de sjunkit tillbaka rejält i kölvattnet av tullkriget efter att ha stigit i flera månader i rad innan dess. Den fortsatta utvecklingen av tullkriget bli avgörande här. Som bostadsköpare och bolånekund bör man nog ändå ställa in sig på räntor i spannet 3,2 – 3,7 procent det kommande året, lite beroende på bindningstid. Oron kring omvärldsläget lägger troligen sordin på en redan ganska trög bostadsmarknad. Räkna därför inte med några stora boprislyft under året.

Tillbaka till toppen