Håll dig uppdaterad med vår marknadskommentar
Erik Olsson Fastighetsförmedling kommenterar bostadsmarknaden den 8 april 2025
Det är mycket som står och väger samtidigt som osäkerheten är ovanligt stor när det gäller hur förutsättningarna för världsekonomin, inflationen, räntorna och därmed också bostadsmarknaden kommer att utvecklas. Tack vare att räntan redan har hunnit ner till en nivå som är hanterbar för de flesta lär marknaden klara bakslaget som det innebär att vi inte får fler räntesänkningar under en överskådlig framtid - så länge det inte blir värre än så. Att det senaste räntebeskedet inte flaggar tydligare för kommande räntehöjningar trots att inflationen har ökat igen, lugnar snarast marknaden.
Eftersom räntan är den viktigaste faktorn för bostadsmarknadens utveckling är det spännande att se hur handelstullarna som Trump just har presenterat kommer att påverka inflation och räntor i USA och resten av världen. Initialt talades det mest om att kostnadsökningen som tullarna medför skulle vara inflationsdrivande. Nu är det fler och fler insatta experter som målar upp scenarier där handelshindren som tullarna skapar sänker aktiviteten i ekonomin så inflationen och därmed räntan i stället går ner. Det är svårt att veta om den slutliga nettoeffekten av tullarna ger högre eller lägre räntor i längden. I Sverige, som är en liten exportinriktad ekonomi, leder minskad efterfråga från resten av världen dessutom till lägre sysselsättning. Nettoeffekten av tullarna behöver inte bli så negativ för bostadsmarknaden om räntorna sänks utan att sysselsättningen sjunker så mycket. Osäkerheten innan vi vet är däremot alltid negativ. Osäkerheten är ovanligt stor med olika scenarier som ger helt olika effekter på både ränta och sysselsättning, som är två avgörande faktorer för den svenska bostadsmarknaden. Det gör Riksbankens utmaning att hitta en ränta som tillsammans med finanspolitik ger stabil sysselsättning och låg inflation ännu svårare. Då är det skönt att visningsbesökarna i Erik Olsson Bostadsindex återigen har en räntemarginal, om än liten, när de planerar sina bostadsköp. Det gör bostadsmarknaden motståndskraftigare och lite mindre räntekänslig.
Den senaste statistiken med lägre inflation och stillastående matpriser lär glädja Riksbanken. Att matpriserna inte ökar lika mycket kan delvis bero på att de stora livsmedelskedjorna inser att det skadar varumärket att betraktas som en girig prishöjare. Om företagen aktivt försöker att inte höja priserna mot slutkund dämpar det inflationen i Sverige. Osäkerheten om framtiden skapar ändå en avvaktande bostadsmarknad just nu. Känslan av osäkerhet avtar förmodligen vartefter vi vänjer oss och blir lite avtrubbade. Osäkerheten minskar dessutom lite genom att det nya löneavtalet är tvåårigt och på en nivå som förmodligen ger lite reallöneökningar utan att vara inflationsdrivande på ett balanserat sätt.
Utöver räntan är marknadspsykologin en viktig, och mer flyktig, faktor som påverkar bostadsmarknaden mycket. Marknadspsykologin har varit förvånansvärt positiv trots en strid ström av negativa händelser och utspel som ingen hade kunnat drömma om för ett halvår sedan. Erik Olsson Skräckindex har rasat till en nivå som visar att oron bland de som skall sälja sin bostad är lägre än vanligt. Mer pengar i plånboken tack vare gjorda ränte- och skattesänkningar skapar tillförsikt trots osäkerheten i omvärlden. Det ökar efterfrågan på bostäder. Utöver det skapar den minskade oron en beteendeförändring som gör att mer än en dubbelt så stor andel vågar köpa en ny bostad innan de säljer den gamla. (45% jämfört med 20% för mindre än ett år sedan) Att fler vågar köpa först gör att efterfrågan ökar mer och utbudet ökar mindre än annars när aktiviteten på marknaden ökar för att fler vill byta bostad på våren. Marknaden stärks även genom att de som har köpt först måste sälja sin bostad, och vill sälja den snabbare för att slippa risk genom att stänga affären. Det ger snabbare bostadsaffärer vilket minskar utbudet.
Mäklarna på Erik Olsson i Sverige säljer fler bostäder än samma tid förra året trots att osäkerheten om framtiden gör marknaden avvaktande igen. Utbudet är stort och efterfrågan selektiv. Att vi ändå säljer så mycket beror på att mäklarna arbetar hårt med många både publika och privata visningar som en del av vår visningsgaranti. Nu får vi se om oron tilltar, eller tvärtom minskar som en effekt av utspelen om handelstullar och fredsförhandlingar. Det är viktigt att köparna vågar agera nu när marknadsaktiviteten stiger så att det ökade utbudet absorberas av efterfrågan. I det perspektivet krävs det en rätt stark bostadsmarknad för att efterfrågan skall matcha utbudet så att vi försvarar dagens bostadspriser, som är höga om man ser till boendekostnaden de leder till i ett läge när många oroar sig över sin ekonomi. Det är extra viktigt att välja mäklare med omsorg nu när förutsättningarna är utmanande.
Lokala kommentarer om bostadsmarknaden i de tre storstadsregionerna
I Stockholm har det varit lättare att sälja bostäder sedan ett par veckor. Trots det är marknaden fortfarande spretig med selektiva köpare. Fina bostäder i attraktiva områden går bra, medan särskilt mindre bostäder i ytterområden är svårare. Nu börjar fler visningsbesökare bli mer avvaktande igen på grund av osäkerheten i omvärlden. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den långa publika huvudvisningen är ovanligt låg under 5%.
I Göteborg är utbudet ovanligt stort, även i innerstan. Trots en utmanande marknad sålde Erik Olsson i Göteborg fler bostäder i mars än förra året. Vi fortsätter att ta in många nya uppdrag. Det tyder på att utbudet fortsätter att vara stort och marknaden aktiv med många som vill byta bostad. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen har trots allt ökat till 14%.
I Malmöområdet är det fortsatt svårt att sälja ettor och tvåor. Utbudet är stort och målgruppen ung med säljare som inte har råd att sälja med förlust och köpare som ofta är ensamma och i början av sin karriär vilket gör det svårare att finansiera ett bostadsköp. På större bostäder är utbudet lägre och efterfrågan större. Det ger högre priser och snabbare försäljningar. I Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen uppåt 30% när det gäller större lägenheter i attraktiva områden och villor, medan den är nästan obefintlig för den stora massan av bostäder.